2014. április 23., szerda

Sajtótájékoztató az Anyák napi utcai ünnepségről


"Az anyák halhatatlanok,
Csak testet, arcot, alakot
váltanak: egyetlen halott
sincs közülük: fiatalok,
mint az idő.” 
/Ratkó József/
 





A Gyerekek, Családok, Anyák Kreatívan Közhasznú Egyesület és a Nyíregyházi Babaklub Anyák Napja 2014. utcai rendezvényre invitálja a fiatal nyíregyházi családokat a Kossuth térre. Egy kellemes tavaszi szombat délelőttöt ígérnek a szökőkút mellett, a Római katolikus templom előtt.

A szervező Gyerecsak Egyesület az ESZA támogatásával TÁMOP-1.4.1.-12/1-2013. elindított projektje egy éven át lehetőséget biztosít arra, hogy két új munkatárs közreműködésével előkészítsen új közösségeket, amelyek a Nyíregyházi Babaklubhoz hasonlóan a válaszkész, kötődő nevelést részesítik a hagyományossal szemben előnyben. Tervezik családi napközik indítását is, egyelőre Nyíregyházán.

A Nyíregyházi Babaklub alapvetően fontosnak tartja az anya gyermek közötti kötődés kialakulását, hiszen az ide járó édesanyák, édesapák ezt alkalmazzák. Alapvetően kisgyermekes családok, édesanyák járnak a Nyíregyházi Babaklubba, nem véletlen, hogy ezen a rendezvényen is ők a legfontosabbak. Az Anyák napi ünnepséggel rájuk szeretnék felhívni a figyelmet. Hívják, várják a kisgyermekes családokat egy olyan ünnepen, amit valójában minden áldott nap emlékezetessé kellene tennünk, hiszen anyának lenni napi 24 órás tevékenység az év 365 napján. 

A rendezvény szervezői, résztvevői úgy gondolják, hogy ez egy remek lehetőség, hogy bemutatkozhassanak a nagy nyilvánosságnak, hiszen a megyében egyedülálló a babahordozó közösség. Nemrég alakult tánccsoportjuk is, SzamBaba néven, amelyben hordozókban ott van a baba, miközben az édesanyák táncolnak.

A kötődő nevelés olyan gyermeknevelési szemlélet, amelynek célja a gyermek és a szülő közötti erőd, érzelmileg stabil kötődés kialakulása. A szülők nagy odafigyeléssel és empátiával fordulnak kisgyermekük felé, az igényeire azonnal válaszolnak, ezért is nevezik válaszkész nevelésnek is. A lelki, érzelmi szükségletek ugyanolyan fontosak, mint a testi szükségletek, sőt, a kettő gyakran egybe is fonódik csecsemőkorban, Az igény szerinti szoptatás, a hordozás, az együttalvás és a válaszkészség mind remek, de nem kizárólagos eszközei a kötődő nevelésnek. Mindez segíti a gyermek biztonságérzetét. Sőt, az édesanyáékét is! A téren találkozhat édesanyákkal, akik hihetetlen nagy magabiztosságot, önállóságot eredményező, stabil kötelékben élnek gyermekeikkel, akikkel közösségbe járnak, túráznak és kirándulnak, divatot teremtenek, sőt még táncolnak is.
Természetesen mindenkit szívesen látnak a rendezvényen, nem véletlenül a Kossuth tér lesz a helyszíne, hiszen ez mindenki számára könnyen megközelíthető. Mivel kisgyermekes édesanyákkal, családokkal dolgoznak, természetesen ők a fő célközönség. Szeretnék az anyaságot, a gyermekvállalási kedvet növelni azzal, hogy a tér ölesében, az utca nyilvánosságában ünneplik az édesanyákat, kisgyermekes családokat.

Mitől különleges ez a rendezvény?
Olyan gyerekek mondanak verset az édesanyáknak, akik egy közösségben nőttek fel 0-5 éves korig. A megközelítően egy órás program szombat délelőtt 11 órakor kezdődik és számtalan színes programmal várja az érdeklődőket, Szilágyi Edit konferálásával. 11 órától lesz egy divatbemutató, amin megtudhatják a jelenlévők, hogy hogyan öltözhet csinosan egy kismama, illetve egy hordozó édesanya. A divatbemutató alapvető eleme természetesen a hordozás. A divatbemutató után lesz egy hordozós bemutató, ahol a babaklubban található kendőket, amiket kölcsönözni is lehet, mutatják be. A rendezvény végén sor kerül a SzamBabára, ami egy hordozós tánc, így az anyukák megláthatják, hogyan táncolhatnak kisgyermekükkel együtt. 
A program végén személyes bemutató és a tanácsadás lehetséges a hordozás, a szoptatás, valamint a kötődő nevelést illetően. 

Miért hozták létre a rendezvényt, amellyel hagyományt szeretnének teremteni? Azért, mert meggyőződésük, hogy semmi sincs olyan fontos, mint a kicsi gyermeknek anyjával való kapcsolata, amely nap, mint a nap beragyogja az Anyák világát.

Kapcsolat: Facebookon létrehoztak egy eseményt, ahová bárki szabadon csatlakozhat. A Metropol épületében található az irodájuk, ahol szintén szívesen várják az érdeklődőket mindenféle kérdéssel.

Információ:
egyesuletgyerecsak@gmail.com
http://gyerecsak.blogspot.hu/
http://nyiregyhazibaba.blogspot.hu/

Facebook: Nyíregyházi Babaklub, Nyíregyházi Anyukák, GyereCsak Egyesület
Személyesen: Metropol üzletház, fsz. 4.
Kapcsolattartó személy: +3630 8561726


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése